Bjarke Mogensen

“Bjarke Mogensen is an astonishment on record. Once heard, never forgotten”.

Sådan skriver Norman Lebrecht, en af hvor tids førende musikskribenter i tidsskriftet “Arts Journal” om Bjarke Mogensens første solo-udgivelse, Winter Sketches.
Bjarke Mogensen har siden han som 13-årig debuterede i en tysk tv-udsendelse som solist med München Symfonikerne markeret sig som en af de mest efterspurgte og alsidige musikere på den klassiske musikscene i Danmark. Mange husker nok Bjarke Mogensen som vinder af DR’s klassiske musikkonkurrence “Spil for livet”, hvor han overraskede både seere og jury med sit usædvanlige instrument og musikerskab. Hans unikke beherskelse af instrumentet har siden bragt ham rundt i hele verden, hvor han har gæstet store koncertsale som Concert Gebouw i Holland, Carnegie Hall i New York samt præsidentpaladset Kreml i Rusland.

Også som kammermusiker kom Bjarke bag på det danske musikliv, da han med sin accordeonduo, MYTHOS, gik af med sejren i P2’s kammermusikkonkurrence til tonerne af Stravinsky’s “Petroushka” udsat for kun de to instrumenter – og sågar arrangeret af duoen selv. International bevågenhed fik duoen også da de vandt kammermusikkonkurrencen i Almere, Holland, og deres debut udgivelse blev nomineret som Årets Danske Udgivelse i P2 radio. Bjarkes nuancerede spil og musikalske nysgerrighed har ført til en række andre kammermusikalske samarbejder med både anerkendte klassiske musikere som violinisterne Gidon Kremer og Augustin Dumay men også med kunstnere fra helt andre kanter af kulturlivet, heriblandt Steffen Brandt, Henrik Koefoed og Benny Andersen.

Bjarke Mogensens repertoire spænder vidt; fra egne kompositioner til arrangementer af klassiske værker over folkemusik og til helt nykomponerede værker for instrumentet. Gennem sin nysgerrighed og pionérarbejde med sit instrument, har Bjarke inspireret til tilblivelsen af mere end 50 nye værker – solo, kammermusik og koncerter for accordeon og symfoniorkester skrevet af nogle af tidens fremtrædende partiturkomponister, hvilket har bidraget til en betydelig udvikling af instrumentets repertoire og udtryksmuligheder indenfor en lang række musikalske genrer.
At Bjarke har været med til at ligestille accordeonet med de etablerede klassiske instrumenter blev især understreget da han modtog 1. prisen i European Brodcast Unions konkurrence for klassiske solister der blev fulgt af milioner af radiolyttere i hele Europa.

Bjarke Mogensen debuterede i 2012 fra Det Kgl Danske Musikkonservatoriums solistklasse og har siden været tilknyttet samme sted som underviser i accordeon og kammermusik.
En lang række cd-udgivelser med Bjarke Mogensen som solist findes udgivet på det nationale plade-selskab for ny dansk musik, Dacapo-Records, samt det engelske Pladeselskab, Orchid-Classics.

I indeværende sæson har man blandt andet kunne opleve Bjarke Mogensen på sit specialbyggede kvarttoneaccordeon i Karsten Fundal og bandet Efterklang’s anmelderroste opera “Leaves”, men også i en helt nyinstrumenteret udgave af G. F. Händel’s “Messias” med vokalensemblet Musica Ficta og den progressive folkemusik kvartet Kottos. I august udkom soloudgivelsen “Mobile – Works for solo accordion” (Gateway Records) med musik specielt tilegnet Bjarke Mogensen af komponisten Martin Lohse. Albummet, som udkom på vinyl og cd, modtog 5 stjerner i politiken med overskriften “Denne udgivelse vil omvende skeptikeren til ny klassisk musik”.

Foråret 2016 bliver særdeles aktivt for Bjarke Mogensen, som går en række spændende opgaver i møde som solist med blandt andet DR Radio Symfoniorkestret samt Prague Radio Orchestra med koncerter i Belgien, Norge, Sverige, og Tjekkiet.

Om Bjarke Mogensen:

Har som solist samarbejdet med orkestrene:
Kremerata Baltica, Moscow Virtuosi, Det Slovakiske National Orkester, St. Christophers Chamber Orchestra, Pécs Sinfonietta, Tiroler Sinfoniker og DR-Radiosymfoniorkestret under ledelse af dirigenter som Vladimir Spivakov, Francesco Angelico, Lan Shui, Rolf Gupta, John Storgårds, Beat Furrer, Rafal Payere og Leos Svarovsky.

Tildelt en lang række hæderspriser og legater heriblandt Jacob Gades Legat, Børge Schrøder og Hertha Finnerups store musiklegat, Gladsaxe Musikpris, Eigil og Aennchen Harbys Musikstipendie, Sonnings Musik Stipendie, Kronprinseparrets Stjernedryspris, Dronning Ingrids Mindelegat,Victor Borges Musikpris samt Statens Kunstråds Stipendie ‘Den Unge Elite’.

2000: Guld og talentpris ved Berlingske Tidendes Klassiske Musikkonkurrence 2000.

2006: vinder af DR2’s konkurrence for unge instrumentalister, “Spil for livet”, der blev fulgt på dansk Radio og TV.

2008: vinder af Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums konkurrence for sangere og instrumentalister.

2011: 1.pris ved P2s kammermusikkonkurrence og modtager ligeledes prisen for nyt dansk værk.

2012: vinder som den første accordeonist i konkurrencens historie den internationale EBU-konkurrence “New Talent” 2012 i Bratislava

2012: Vinder med duoen MYTHOS Almere International Chamber Music Competition samt juryens pris for bedste fortolkning af hollandsk værk.

Albums:

2007: Double Concertos, Dacapo Records

2010: Wintersketches – Orchid Classics

2012: Accordion Concertos m. DR RadioUnderholdningsOrkestret, Dacapo Records

2012: The Song I’ll Never Sing, Dacapo Records

2013: Russian Orchestral Music arranged for two accordions – MYTHOS Classical accordion Duo, Orchid Classics

2015: Mobile – Works for solo accordion – Gateway Music