Forårsfestival i Næstved

16. marts
til
21. marts
2024

Velkommen til festivalen "Folkemusik i det Klassiske"

I den klassiske musik har komponister altid været inspireret af folkemusikken. Temaer og melodier fra folkesange fortolkes af komponister, særlige folkedanse og rytmer danner grundlag for meget klassisk musik og inspiration fra hele verden er op gennem musikhistorien blevet brugt flittigt af de klassiske komponister.

Når ensemble Storstrøm kommer til Næstved, der har et levende folkemusik og folkedansermiljø, er det med denne tradition i bagagen, som vi ønsker skal møde dagens og nutidens folkemusik i Fensmark Folkemusikhus, i koncertsalene og i ungdomshuset med streetdance. Ensemble Storstrøms program tager publikum med rundt i hele verden med musik, der har dybe folkelige rødder de forskellige steder.

Forårsfestival 2024 i Næstved

Gæstesolister

Foto Sophie Haagen

Sophie Haagen

Sophie Haagen, mezzosopran (f. 1991)
Med en stemme sammenlignet med ‘sort fløjl’ er Sophie Haagen rost for sin karakteristiske klang og fleksibilitet. Hun er allerede ved at etablere sig som en efterspurgt mezzosopran i store dele af verden.

Sophie Haagen har studeret sang på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København, hvorefter hun blev optaget på Det Kgl. Teaters operaakademi, hvor hun uddannede sig som solist. Studierne afsluttedes i løbet af sommeren 2021. Derudover har hun studeret på Eastman School of Music ved University of Rochester i New York og på School of the Aspen Music Festival i Colorado. I oktober 2019 blev Sophie Haagen tildelt førsteprisen sammen med pianisten Elias Holm ved “Copenhagen Lied Duo Competition” på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.

Sin første ledende rolle (Ursula) havde hun i 2020 i David Bruce’s opera “Intet” på Det Kgl. Teater. Sophie Haagen kunne i 2021 føje årets Leonie Sonning Talentpris til rækken af udmærkelser.

Niklas Walentin

Niklas Walentin, violin (f. 1994) begyndte at spille violin i en alder af seks år og har studeret hos Søren Elbæk, Elisabeth Zeuthen Schneider, Sergej Krylov (ved Conservatorio della Svizzera Italiana i Lugano) og Eszter Haffner.
Som 18-årig placerede han sig på en andenplads ved Den 9. Internationale Carl Nielsen Violinkonkurrence, hvor han desuden vandt specialpriserne for bedste fortolkninger af Carl Nielsens og Ib Nørholms værker.
To gange Niklas han modtaget Kunststyrelsens legat ”Den Unge Elite” – som solist og som medlem af Trio Vitruvi – foruden talrige andre priser og legater, bla. Musikanmelderringens Kunstnerpris og Årets DR P2 Talentpris.
Niklas Walentin har turneret – både som solist og kammermusiker som medlem af Trio Vitruvi – i en række europæiske lande, i Japan, Kina og USA og har givet koncerter i nogle af verdens mest berømte koncertsale såsom Wigmore Hall i London, Salle Cortot i Paris, Mariinskij Teatret i Sankt Petersborg samt i Weill Recital Hall at Carnegie Hall i New York.
Niklas har optrådt som solist med orkestre i Rusland og Tyskland, med de fleste danske landsdelsorkestre og DR Symfoniorkstret.
I 2020 udkom en anmelderrost cd på Naxos med samtlige solosonater af Eugène Ysaÿe. Han spiller på en en Joannes Franciscus Pressenda/Q. Raphael-violin (Torino 1837) velvilligst udlånt af Augustinus Fonden.

Foto Niklas Walentin
Foto Mats Iversen Vangen

Bilal Irshed

Bilal Irshed, oud (f. 1981) er palæstinensisk komponist og oudspiller bosat i Danmark. Hans soloprojekt, Bilals Trio, spiller eksperimentelle arrangementer indenfor traditionel mellemøstlig musik, kombineret med originale kompositioner samt indslag af elementer fra verdensmusikken. Bilals andet projekt, The Fifth String, er en fusion mellem klassisk arabisk musik og vestlig kammermusik. Bilal er også medlem af The Middle East Peace Orchester og han bor i København hvor han underviser i oud samt arabisk musikteori og orkestrering.

Henrik Goldschmidt

Henrik Goldschmidt, obo (f. 1959) blev ansat i Det Kgl. Kapel i 1986 og har desuden været ansat i Berliner Filharmonikerne, Det Filharmoniske Statsorkester i Hamborg, DR Symfoniorkestret og har repræsenteret Danmark i The World Symphony Orchestra.
2017-2022 var han adjungeret professor på Syddansk Musikkonservatorium.
1. november 2022 forlod han stillingen i Det Kgl. Kapel og helliger sig nu sin freelance karriere og det pædagogiske arbejde.
Henrik grundlagde i 2003 Middle East Peace Orchestra og turnerede i en årrække med dette ensemble over hele verden.
Henrik har gennem årene modtaget en lang række udmærkelser, bl.a. Jakob Gade Prisen, Det Kongelige Teaters Pris, Dansk Musikerforbunds Hæderspris, Emil Holms Legat, Wilhelm Hansen Fondens Hæderspris, H.C. Lumbye Prisen og P2-prisen som ”Årets Ildsjæl” (for sit arbejde med Goldschmidts Musikakademi). I september 2021 modtog han som den første dansker nogen sinde PL-prisen på kr. 100.000 ”for sin enorme indsats for musikalsk samarbejde på tværs af sprog, kultur og religion – ude i verden og her i Danmark”.

Foto Leif Tuxen

Arrangementskalender

Intet at vise i denne kategori

Særlige festivalsponsorer

Solistforeningen
Næstved Kommune logo
William Demant2

ENSEMBLET TAKKER ENDVIDERE DE FASTE DRIFTSTILSKUDSGIVERE​

SØGNING
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ensemble Storstrøm lille logo
Tak for din tilmelding til Ensemble Storstrøms nyhedsbrev!

Du modtager om lidt en velkomstmail – skulle denne ikke dukke op, har du muligvis indtastet en forkert mailadresse (kontrollér evt. din spam-mappe).
Ellers kontakt ensemblet.

Tidligere udsendte nyhedsbreve kan læses her.