En spændende udvikling, mange forandringer samt en markant – og til tider dramatisk – udvikling har fundet sted i årenes løb.
Se, læs og lyt gennem mere end 30 års historie.
Efterår 1990
Musikere søges!
I alt seks musikerstillinger blev slået op i dagbladene, men instrumenterne var højst utraditionelt ikke specificeret - alle kunne søge, også harpenister. 1. runde af konkurrencen blev afholdt solistisk, opdelt i instrumentgrupper, og 2. runde var forbeholdt kammermusik.
1. maj 1991 oprettedes "Basisensemblet i Storstrøms Amt".
Komponisten og dirigenten Svend Aaquist var blevet ansat som kunstnerisk og administrativ leder af ensemblet, og havde allerede påbegyndt dette arbejde noget tid før musikerne startede. Straks efter nogle intense indledende møder i privaten hos Svend Aaquist begyndte det egentlige musikalske prøvearbejde.
Ensemblet var så priviligeret at have fået stillet prøvelokale til rådighed i underetagen på Musikskolen i Nykøbing Falster. Centralbiblioteket i byen havde endvidere et mindre kontorlokale i overskud, som fungerede som administrationslokale for ensemblet de første seks år. Den første offentlige koncert fandt sted i salen på biblioteket få uger senere.
I sommeren 1992 indledte Storstrøms Kammerensemble (som nu var det officielle navn) et samarbejde - der skulle vise sig at være ualmindeligt langtidsholdbart - med Egnsteatret Masken. Egnsspillet/folkeoperaen "Drømte mig en drøm" blev en stor succes ikke mindst takket være en stor flok utrættelige frivillige både på og bag scenen. Kim Helweg havde komponeret musikken. Der var en ganske særlig stemning under forestillingen den aften, da Danmark spillede finale om Europamesterskabet i fodbold...!.
I den oprindelige konstellation bestod ensemblet af 6 musikere, men det var fra starten planen, at der skulle to udvidelser á 2 musikere til i de kommende år. Den første udvidelse skete så i efteråret 1992, hvor violin og bratsch kom til. Ensemblets repertoiremuligheder blev hermed ganske væsentligt forøgede.
Takket være gode kontakter til det australske musikliv gennem ensemblets trompetist Paul Terracini lykkedes det at få stablet en nærmest spektakulær turné til Australien (med Pauls bror, sangeren Lyndon Terracini som solist) på benene i forsommeren 1993. Ensemblet spillede først i Den Danske Kirke i Singapore, og gav derefter koncerter i Brisbane og langs den australske østkyst. Turnéen afsluttedes med en koncert i Sydney Opera House.
Denne den anden udvidelse af ensemblet skulle oprindeligt have betydet to muskere mere. Men man enedes med de tilskudsgivende myndigheder om en model, hvor der nu blev en ansat en fagottist, og de resterende midler så skulle anvendes til skiftende gæstemusikere.
"Venderne på Lolland" i Ravnsborg Bakker - og samarbejde med Ole Buck
Med "Venderne på Lolland" blev endnu et egnsspil en realitet, stemningsfuldt henlagt til de smukke Ravnsborg Bakker på Nordlolland og i samarbejde med Nørregadeteatret i Maribo og komponisten Ole Buck. Ensemblet havde 3 år forinden indledt et selv i dag (2021) velfungerende samarbejde med Ole Buck der over en årrække komponerede sine "Landskaber" til ensemblet.
Ensemblet blev i 1996 tildelt den prestigefyldte "Musikanmelderringens Kunstnerpris". Modtagelsen fandt sted ved en koncert i Tivolis koncertsal, hvor et nykomponeret værk af komponisten Niels Marthinsen fik sin uropførelse med ensemblet som solister foran Sjællands Symfoniorkester.
I 1997 lykkedes det ensemblets daværende leder, Finn Hansen, at få forhandlet en aftale på plads med Det Classenske Fideicommis om at Storstrøms Kammerensemble kunne etablere sig i den historiske Fuglsang Herregaard - det var med al respekt noget af en opgradering fra de hidtidige kælderlokaler på Nykøbing Falster Musikskole... Ensemblets administration fik til huse i Herregaardens østlige fløj og ensemblet og dets musikere fik glæde og kunstnerisk inspiration af at prøve og afholde koncerter i den nyligt renoverede og meget smukke musiksal. En ny æra var indledt.
Endnu en stort anlagt og oversøisk turné fandt sted i 1999.
Den nystiftede "Forening for Dansk-Argentinsk Kulturudveksling" var en af hovedkræfterne bag projektet.
Nye danske værker af bl.a. Niels Rosing-Schow og Peter Bruun blev blev præsenteret ved en række koncerter i det store land - ikke mindst i det berømte "Teatro Colon" i Buenos Aires. Tangomusikken blev udforsket og flere væsentlige og tætte bånd mellem ensemblet og argentinske musikere og komponister blev knyttet.
I sommeren 2000 forsøgte ensemblet sig med et internationalt sommer-akademi for unge træblæsere og hornister.
Under ledelse af ensemblets kunstneriske rådgiver, klarinettisten Murray Khouri, lykkedes det at få skabt et intenst forløb der i den grad udnyttede Fuglsangs muligheder for fordybelse og kunstnerisk inspiration. Den engelske oboist Gordon Hunt blev indskrevet som assisterende instruktør ved siden af ensemblets musikere.
Succesen blev gentaget året efter, hvor forløbet ligeledes afsluttedes med en koncert i Tivolis Koncertsal.
En markant musikdramatisk forestilling i samarbejde med egnsteatret Cantabile 2 i Vordingborg fandt sted i foråret 2001. Ensemblet spillede Marco Spallanzanis stemningsskabende musik live til alle de i øvrigt ordløse forestillinger.
Den internationalt anerkendte oboist Gordon Hunt tilknyttes ensemblet som kunstnerisk rådgiver. Det skulle vise sig at blive indledningen på et meget langt og meget givende samarbejde, i hvilket Gordon Hunt især fik betydning for ensemblets årlige sommerfestivaller. Men årene der fulgte bød også på to markante CD-indspilninger med musik af henholdsvis W. A. Mozart og J. Ibert.
De fleste voksne der var født på det tidspunkt kan huske hvor de befandt sig 11. september 2001... Storstrøms Kammerensemble var i Riga, Letland på en lille turné.
Den dramatiske dag blev indledt foran fjernsynet i hotellobbyen, inden bussen transporterede musikerne til prøve før aftenens koncert. Dagen efter fløj (...) man videre til Tallinn, hovedstaden i Estland, hvor flere koncerter skulle finde sted. Ved det danske kulturfremstød i Baltikum blev der bl.a. spillet værker af Ole Buck og Vagn Holmboe.
Efter oplæg af ensemblets kuntneriske rådgiver, Gordon Hunt, afholdtes i sommeren 2002 for første gang festivallen "Sommermusik på Fuglsang".
Det skulle blive en årlig tradition, der lever den dag i dag. Intense dage (i starten var det faktisk en hel uge) med mange koncerter - nogle med gæstesolister/ensembler - og øvrige arrangementer med forbindelse til festivallens aktuelle tema eller Fuglsang som lokalitet.
Publikum har mulighed for overnatning på Herregaarden eller andre steder i nærheden og således være en del af den travle, skabende tid. Musikerne er her og der og allevegne, og der er rig mulighed for at snakke "back stage".
Lokale ildsjæle på og omkring Nakskov Gymnasium muliggjorde en helt fantastisk begivenhed i Sankt Nikolaj Kirke i februar 2005.
En koncert med Storstrøms Kammerensemble, Ensemble Domino, Nakskov Gymnasiums Kor og ikke mindst verdensstjernen, sopranen Barbara Hendricks. Det hele blev dirigeret af Frans Rasmussen og var en meget stor oplevelse for både publikum, de medvirkende gymnasieelever, musikerne og Nakskov kulturliv generelt.
Ensemblet var meget aktivt med i fejringen af H. C. Andersens 200-års fødselsdag. Dels som medvirkende orkester i en stort anlagt dramatisk forestilling "H.C. Andersen og Jenny Lind" der turnerede i regionen, og dels i en mere intim teaterkoncert "De vilde svaner" med musik af Gunner Møller Pedersen, som ensemblet havde samarbejdet med i flere år.
Det lykkedes at overtale den fransk-libanesiske komponist og organist Naji Hakim til at instrumentere sine "Sakskøbing Præludier" for ensemblet.
Han havde oprindeligt komponeret disse præludier over kendte danske salmer for orgel, og opført dem i Sakskøbing Kirke, hvor han havde indviet kirkens nye digitale orgel. Værket blev starten på et langt samarbejde med Naji Hakim, og udfyldte ydermere en stor plads i det ellers meget beskedne repertoire for kammermusik med reelt kirkeligt indhold. Ensemblet har opført værket mange gange siden og indspillet det på CD.
Som bekendt nedlagdes Danmarks amter i forbindelse med kommunalreformen i 2007. Derved forsvandt den meget væsentlige del af ensemblets driftstilskud der hidtil var kommet fra Storstrøms Amt. En 2-årig overgangsordning sikrede imidlertid nogenlunde arbejdsro - men forude ventede usikkerheden både økonomisk, politisk og kulturelt... Ensemblets nære ven, komponisten Niels Rosing-Schow skrev et opbakkende portræt af ensemblet og dets situation - læs det nedenfor.
I 2007 valgte trompetist Paul Terracini at forlade sin stilling i ensemblet og flytte tilbage til sit hjemland Australien.
Ensemblets økonomi rakte ikke til at genbesætte stillingen, hvorfor de tilbageværende 8 instrumenter herefter udgjorde besætningen - der til gengæld heldigvis består den dag i dag.
2007
2008
Talentakademiet oprettes
Ensemblet etablerede "Talentakademi Storstrøm" i 2008.
Formålet var, at skabe et forbindelsesled i fødekæden mellem musikskole og det lokale konservatorieforberedende kursus MGK, som ensemblet havde været involveret i fra starten i 1991.
Talenter fra de fem musikskoler i de nye tilskudskommuner blev optaget på akademiet efter optagelsesprøve og kunne se frem til et frugtbart 2-årigt forløb. Desværre blev det fra politisk side besluttet at spare Talentakademiet bort i 2016. Og med nedlæggelsen af MGK i Nykøbing Falster i 2017 er det blevet en del sværere at udvikle de musikalske talenter i det sydøstlige Danmark.
En kreds af dedikerede og trofaste publikummer opretter Venneforeningen i 2008.
Den skal vise sig at få stor betydning for ensemblet og dets musikere i årene fremover.
Utallige gange udfører foreningens medlemmer frivilligt arbejde, og det beskedne kontingent til foreningen muliggør værdifulde gaver til ensemblet (såsom nye musikerstole).
Kom og vær med!
Ensemblets programudvalg fik en genial idé: 7 danske komponister inviteres på besøg i det nyåbnede Fuglsang Kunstmuseum for at vælge hver ét billede, som kan inspirere dem til en ny komposition for ensemblet - "Nye udstillingsbilleder". Tanken var, at værkerne skulle indspilles og udkomme på CD sammen med Jakob Wesths fine instrumentering af Mussorgskys kendte og elskede "Udstillingsbilleder". Værkerne blev komponeret og opført flere gange, og er endvidere indspillet - men CD'en er af økonomiske årsager desværre stadig på tegnebrættet...
De første år benyttede man Svend Aaquists private køretøj. Derefter fulgte en periode, hvor ensemblet dels var afhængig af at kunne låne Centralbibliotekets varebil efter åbningstid og dels var flittige kunder hos "Avis" i Nykøbing F.
Men i 2009 lykkedes det endelig at kunne erhverve en "rigtig firmabil" til at klare transporten af det meget udstyr og de store instrumenter som er nødvendigt for at en koncert kan gennemføres. Bilen (en Iveco med lift) kører lige akkurat endnu...
2009
Efterår 2009
Dyb krise - og overlevelse!
Ensemblets bærende økonomi har i flere perioder været noget anstrengt, men aldrig har dets eksistens været så direkte truet som tilfældet var det i 2009. Ved udløbet af overgangsperioden efter kommunalreformen i 2007 skulle der forhandles aftaler på plads med de nye kommuner der nu udgjorde det hedengangne Storstrøms Amts areal og befolkning.
Det var ikke let... Men takket være fremsynede politikere og en stærk offensiv fra både ensemblets leder, Maria Frej, ensemblets musikere på egen hånd og stor opbakning fra det lokale og nationale kultur- og musikliv lykkedes det i sidste øjeblik at få indgået den første rammeaftale mellem kommunerne Guldborgsund, Næstved, Vordingborg, Lolland, Faxe og Statens Musikudvalg.
Denne rammeaftale fornys løbende og gælder for 4 år ad gangen og udgør fortsat det formelle fundament for ensemblets virke.
Den nu tidligere solofløjtenist i DRSO, Toke Lund Christiansen, tilknyttes ensemblet som ny kunstnerisk rådgiver.
Det viste sig at være et overordentlig godt match, og Toke er her stadig!
Hans enorme viden og repertoirekendskab kommer især ensemblet tilgode ved planlægningen af den eller de årlige festivaller.
Og publikum nyder jævnligt hans altid yderst veloplagte koncertintroduktioner.
Fra og med 2011 er hovedpræmien ved den årlige konkurrence "Unge Spiller Klassisk" for talentfulde børn og unge at være solist med ensemblet ved en række koncerter rundt i regionen. Ensemblet er repræsenteret i juryen og konkurrencen og de efterfølgende vinderkoncerter er en stor oplevelse for både de unge, ensemblet og det talstærke publikum.
Som alle andre fejrede også ensemblet Carl Nielsens 150 års fødselsdag - hele året! Ikke mindst forestillingen "Carl og Marie" var en stor satsning.
Med udgangspunkt i den overleverede brevveksling mellem Carl Nielsen og hans hustru Marie beskrives et meget kunstnerisk og til tider stormfuldt ægteskab.
Skuespiller, forfatter og instruktør Lotte Andersen var den kreative hovedkraft bag opsætningen og komponist Jesper Nordin havde sammensat musikken.
Sangerne Signe Asmussen og Joachim Knopp udførte de vokale partier med stor indlevelse og resultatet blev en dybt bevægende forestilling, hvori også musikerne deltog rent dramatisk.
I 2016 kunne Ensemble Storstrøm fejre sit 25-års jubilæum. Nyt navn - nyt logo - nyt domicil (se nedenfor) - og en perlerække af koncerter, der i programlægning både var retrospektive og nytænkende. 4 nye værker blev komponeret til ensemblet i anledning af jubilæet, og en CD - der stadig kan erhverves ved henvendelse til ensemblet - blev indspillet og distribueret gratis. Sommerfestivallen stod ligeledes i jubilæets tegn. De næste 25 år bliver forhåbentlig mindst ligeså markante, væsentlige, innovative, betagende og nødvendige.
Den tidligere forpagterbolig til Fuglsang Herregård fra 1863 blev efter en gennemgribende renovering og ombygning i 2016 indviet som ’KUMUS’ – et center for musik og kunst på Lolland-Falster. Bygningen deles mellem ensemblet og Fuglsang Kunstmuseums formidlingsafdeling. Ensemblets daværende chef, Claus Due, gjorde sin indflydelse gældende specielt med henblik på udformningen af koncertsalen, der i dag står som en fornem og moderne koncertsal med fremragende akustik til netop kammermusik.
Til stor fortrydelse for alle i og omkring orkestret samt ikke mindst publikum nedlagdes "Storstrøms Symfoniorkester" i 2018.
Svigtende økonomi var hovedårsagen hertil, og grunden til dette kan føres tilbage til kommunalreformen i 2007. Orkestret havde eksisteret siden 1952 og havde siden 1991 været en markant del af ensemblets virke.
Musikerne udgjordes af en skønsom blanding af lokale amatører, tilrejsende professionelle, ensemblets musikere, MGK-elever og sågar musikskoleelever.
Børneforestillingen "Nøddeknækkeren og Musedronningen" blev til i et samarbejde mellem Teatret Masken, NørregadeTeatret i Maribo og ensemblet. Hoffmanns eventyr og Tjajkovskijs musik dannede grundlag for dramaturg Camilla Hübbes festlige forestilling fyldt med god musik. I løbet af de 44 forestillinger der blev afviklet, blev den oplevet af ikke færre end 5.500 heldige børn fra Lolland og Falster.
Som så mange andre institutioner i Danmark, måtte også ensemblet lukke ned for sine aktiviteter i foråret 2020 pga. den globale Coronapandemi. Men musikerne var nødt til at holde sig i form og publikum savnede livstegn. Man valgte derfor på eget initiativ og ganske primitiv vis at producere nogle små videoer der viste, at musikken stadig var i live, og at man godt - til en vis grad - kunne spille kammermusik med stor afstand!
Efter idé fra musikerne i ensemblet blev forestillingen "Lille og Lykkekatten" søsat. Et musikalsk eventyr forfattet af Camilla Hübbe og baseret på Maurice Ravels smukke musik "Ma Mère l'Oye". Projektet indgår i Guldborgsund og Lolland kommuners "dannelsesrygsæk", og vil således nå et meget stort antal børn i første klasse i løbet af de tre år der foreløbig er afsat.
Forårsfestivallen i Næstved 2021 blev den første festival uden publikum fysisk til stede. Det gav derfor ensemblet lejlighed til at eksperimentere med andre måder at nå ud med musikken på. Det blev til 3 liveoptagede videoproduktioner der blev distribueret på de sociale medier.
På baggrund af yderst velvillige donationer fra Augustinus
Fonden, Lolland-Falster og Langelands Brandsocietets Fond, A. P. Møller Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, lykkedes det at blive i stand til at erhverve et nyt flygel. Valget faldt på et virkeligt velklingende og smukt Steinway. Instrumentet bliver til glæde for både publikum, ensemblet og andre aktører i koncertsalen i KUMUS.
På baggrund af yderst velvillige donationer fra Augustinus
Fonden, Lolland-Falster og Langelands Brandsocietets Fond, A. P. Møller Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, lykkedes det at blive i stand til at erhverve et nyt flygel. Valget faldt på et virkeligt velklingende og smukt Steinway. Instrumentet bliver til glæde for både publikum, ensemblet og andre aktører i koncertsalen i KUMUS.
Forårsfestivallen i Næstved 2021 blev den første festival uden publikum fysisk til stede. Det gav derfor ensemblet lejlighed til at eksperimentere med andre måder at nå ud med musikken på. Det blev til 3 liveoptagede videoproduktioner der blev distribueret på de sociale medier.
Efter idé fra musikerne i ensemblet blev forestillingen "Lille og Lykkekatten" søsat. Et musikalsk eventyr forfattet af Camilla Hübbe og baseret på Maurice Ravels smukke musik "Ma Mère l'Oye". Projektet indgår i Guldborgsund og Lolland kommuners "dannelsesrygsæk", og vil således nå et meget stort antal børn i første klasse i løbet af de tre år der foreløbig er afsat.
Som så mange andre institutioner i Danmark, måtte også ensemblet lukke ned for sine aktiviteter i foråret 2020 pga. den globale Coronapandemi. Men musikerne var nødt til at holde sig i form og publikum savnede livstegn. Man valgte derfor på eget initiativ og ganske primitiv vis at producere nogle små videoer der viste, at musikken stadig var i live, og at man godt - til en vis grad - kunne spille kammermusik med stor afstand!
Børneforestillingen "Nøddeknækkeren og Musedronningen" blev til i et samarbejde mellem Teatret Masken, NørregadeTeatret i Maribo og ensemblet. Hoffmanns eventyr og Tjajkovskijs musik dannede grundlag for dramaturg Camilla Hübbes festlige forestilling fyldt med god musik. I løbet af de 44 forestillinger der blev afviklet, blev den oplevet af ikke færre end 5.500 heldige børn fra Lolland og Falster.
Til stor fortrydelse for alle i og omkring orkestret samt ikke mindst publikum nedlagdes "Storstrøms Symfoniorkester" i 2018.
Svigtende økonomi var hovedårsagen hertil, og grunden til dette kan føres tilbage til kommunalreformen i 2007. Orkestret havde eksisteret siden 1952 og havde siden 1991 været en markant del af ensemblets virke.
Musikerne udgjordes af en skønsom blanding af lokale amatører, tilrejsende professionelle, ensemblets musikere, MGK-elever og sågar musikskoleelever.
Den tidligere forpagterbolig til Fuglsang Herregård fra 1863 blev efter en gennemgribende renovering og ombygning i 2016 indviet som ’KUMUS’ – et center for musik og kunst på Lolland-Falster. Bygningen deles mellem ensemblet og Fuglsang Kunstmuseums formidlingsafdeling. Ensemblets daværende chef, Claus Due, gjorde sin indflydelse gældende specielt med henblik på udformningen af koncertsalen, der i dag står som en fornem og moderne koncertsal med fremragende akustik til netop kammermusik.
I 2016 kunne Ensemble Storstrøm fejre sit 25-års jubilæum. Nyt navn - nyt logo - nyt domicil (se nedenfor) - og en perlerække af koncerter, der i programlægning både var retrospektive og nytænkende. 4 nye værker blev komponeret til ensemblet i anledning af jubilæet, og en CD - der stadig kan erhverves ved henvendelse til ensemblet - blev indspillet og distribueret gratis. Sommerfestivallen stod ligeledes i jubilæets tegn. De næste 25 år bliver forhåbentlig mindst ligeså markante, væsentlige, innovative, betagende og nødvendige.
Som alle andre fejrede også ensemblet Carl Nielsens 150 års fødselsdag - hele året! Ikke mindst forestillingen "Carl og Marie" var en stor satsning.
Med udgangspunkt i den overleverede brevveksling mellem Carl Nielsen og hans hustru Marie beskrives et meget kunstnerisk og til tider stormfuldt ægteskab.
Skuespiller, forfatter og instruktør Lotte Andersen var den kreative hovedkraft bag opsætningen og komponist Jesper Nordin havde sammensat musikken.
Sangerne Signe Asmussen og Joachim Knopp udførte de vokale partier med stor indlevelse og resultatet blev en dybt bevægende forestilling, hvori også musikerne deltog rent dramatisk.
Fra og med 2011 er hovedpræmien ved den årlige konkurrence "Unge Spiller Klassisk" for talentfulde børn og unge at være solist med ensemblet ved en række koncerter rundt i regionen. Ensemblet er repræsenteret i juryen og konkurrencen og de efterfølgende vinderkoncerter er en stor oplevelse for både de unge, ensemblet og det talstærke publikum.
Den nu tidligere solofløjtenist i DRSO, Toke Lund Christiansen, tilknyttes ensemblet som ny kunstnerisk rådgiver.
Det viste sig at være et overordentlig godt match, og Toke er her stadig!
Hans enorme viden og repertoirekendskab kommer især ensemblet tilgode ved planlægningen af den eller de årlige festivaller.
Og publikum nyder jævnligt hans altid yderst veloplagte koncertintroduktioner.
Ensemblets bærende økonomi har i flere perioder været noget anstrengt, men aldrig har dets eksistens været så direkte truet som tilfældet var det i 2009. Ved udløbet af overgangsperioden efter kommunalreformen i 2007 skulle der forhandles aftaler på plads med de nye kommuner der nu udgjorde det hedengangne Storstrøms Amts areal og befolkning.
Det var ikke let... Men takket være fremsynede politikere og en stærk offensiv fra både ensemblets leder, Maria Frej, ensemblets musikere på egen hånd og stor opbakning fra det lokale og nationale kultur- og musikliv lykkedes det i sidste øjeblik at få indgået den første rammeaftale mellem kommunerne Guldborgsund, Næstved, Vordingborg, Lolland, Faxe og Statens Musikudvalg.
Denne rammeaftale fornys løbende og gælder for 4 år ad gangen og udgør fortsat det formelle fundament for ensemblets virke.
De første år benyttede man Svend Aaquists private køretøj. Derefter fulgte en periode, hvor ensemblet dels var afhængig af at kunne låne Centralbibliotekets varebil efter åbningstid og dels var flittige kunder hos "Avis" i Nykøbing F.
Men i 2009 lykkedes det endelig at kunne erhverve en "rigtig firmabil" til at klare transporten af det meget udstyr og de store instrumenter som er nødvendigt for at en koncert kan gennemføres. Bilen (en Iveco med lift) kører lige akkurat endnu...
2009
2009
Nye Udstillingsbilleder
Ensemblets programudvalg fik en genial idé: 7 danske komponister inviteres på besøg i det nyåbnede Fuglsang Kunstmuseum for at vælge hver ét billede, som kan inspirere dem til en ny komposition for ensemblet - "Nye udstillingsbilleder". Tanken var, at værkerne skulle indspilles og udkomme på CD sammen med Jakob Wesths fine instrumentering af Mussorgskys kendte og elskede "Udstillingsbilleder". Værkerne blev komponeret og opført flere gange, og er endvidere indspillet - men CD'en er af økonomiske årsager desværre stadig på tegnebrættet...
En kreds af dedikerede og trofaste publikummer opretter Venneforeningen i 2008.
Den skal vise sig at få stor betydning for ensemblet og dets musikere i årene fremover.
Utallige gange udfører foreningens medlemmer frivilligt arbejde, og det beskedne kontingent til foreningen muliggør værdifulde gaver til ensemblet (såsom nye musikerstole).
Kom og vær med!
Ensemblet etablerede "Talentakademi Storstrøm" i 2008.
Formålet var, at skabe et forbindelsesled i fødekæden mellem musikskole og det lokale konservatorieforberedende kursus MGK, som ensemblet havde været involveret i fra starten i 1991.
Talenter fra de fem musikskoler i de nye tilskudskommuner blev optaget på akademiet efter optagelsesprøve og kunne se frem til et frugtbart 2-årigt forløb. Desværre blev det fra politisk side besluttet at spare Talentakademiet bort i 2016. Og med nedlæggelsen af MGK i Nykøbing Falster i 2017 er det blevet en del sværere at udvikle de musikalske talenter i det sydøstlige Danmark.
I 2007 valgte trompetist Paul Terracini at forlade sin stilling i ensemblet og flytte tilbage til sit hjemland Australien.
Ensemblets økonomi rakte ikke til at genbesætte stillingen, hvorfor de tilbageværende 8 instrumenter herefter udgjorde besætningen - der til gengæld heldigvis består den dag i dag.
2007
2007
Kommunalreform!
Som bekendt nedlagdes Danmarks amter i forbindelse med kommunalreformen i 2007. Derved forsvandt den meget væsentlige del af ensemblets driftstilskud der hidtil var kommet fra Storstrøms Amt. En 2-årig overgangsordning sikrede imidlertid nogenlunde arbejdsro - men forude ventede usikkerheden både økonomisk, politisk og kulturelt... Ensemblets nære ven, komponisten Niels Rosing-Schow skrev et opbakkende portræt af ensemblet og dets situation - læs det nedenfor.
Det lykkedes at overtale den fransk-libanesiske komponist og organist Naji Hakim til at instrumentere sine "Sakskøbing Præludier" for ensemblet.
Han havde oprindeligt komponeret disse præludier over kendte danske salmer for orgel, og opført dem i Sakskøbing Kirke, hvor han havde indviet kirkens nye digitale orgel. Værket blev starten på et langt samarbejde med Naji Hakim, og udfyldte ydermere en stor plads i det ellers meget beskedne repertoire for kammermusik med reelt kirkeligt indhold. Ensemblet har opført værket mange gange siden og indspillet det på CD.
Ensemblet var meget aktivt med i fejringen af H. C. Andersens 200-års fødselsdag. Dels som medvirkende orkester i en stort anlagt dramatisk forestilling "H.C. Andersen og Jenny Lind" der turnerede i regionen, og dels i en mere intim teaterkoncert "De vilde svaner" med musik af Gunner Møller Pedersen, som ensemblet havde samarbejdet med i flere år.
Lokale ildsjæle på og omkring Nakskov Gymnasium muliggjorde en helt fantastisk begivenhed i Sankt Nikolaj Kirke i februar 2005.
En koncert med Storstrøms Kammerensemble, Ensemble Domino, Nakskov Gymnasiums Kor og ikke mindst verdensstjernen, sopranen Barbara Hendricks. Det hele blev dirigeret af Frans Rasmussen og var en meget stor oplevelse for både publikum, de medvirkende gymnasieelever, musikerne og Nakskov kulturliv generelt.
Efter oplæg af ensemblets kuntneriske rådgiver, Gordon Hunt, afholdtes i sommeren 2002 for første gang festivallen "Sommermusik på Fuglsang".
Det skulle blive en årlig tradition, der lever den dag i dag. Intense dage (i starten var det faktisk en hel uge) med mange koncerter - nogle med gæstesolister/ensembler - og øvrige arrangementer med forbindelse til festivallens aktuelle tema eller Fuglsang som lokalitet.
Publikum har mulighed for overnatning på Herregaarden eller andre steder i nærheden og således være en del af den travle, skabende tid. Musikerne er her og der og allevegne, og der er rig mulighed for at snakke "back stage".
De fleste voksne der var født på det tidspunkt kan huske hvor de befandt sig 11. september 2001... Storstrøms Kammerensemble var i Riga, Letland på en lille turné.
Den dramatiske dag blev indledt foran fjernsynet i hotellobbyen, inden bussen transporterede musikerne til prøve før aftenens koncert. Dagen efter fløj (...) man videre til Tallinn, hovedstaden i Estland, hvor flere koncerter skulle finde sted. Ved det danske kulturfremstød i Baltikum blev der bl.a. spillet værker af Ole Buck og Vagn Holmboe.
Den internationalt anerkendte oboist Gordon Hunt tilknyttes ensemblet som kunstnerisk rådgiver. Det skulle vise sig at blive indledningen på et meget langt og meget givende samarbejde, i hvilket Gordon Hunt især fik betydning for ensemblets årlige sommerfestivaller. Men årene der fulgte bød også på to markante CD-indspilninger med musik af henholdsvis W. A. Mozart og J. Ibert.
En markant musikdramatisk forestilling i samarbejde med egnsteatret Cantabile 2 i Vordingborg fandt sted i foråret 2001. Ensemblet spillede Marco Spallanzanis stemningsskabende musik live til alle de i øvrigt ordløse forestillinger.
I sommeren 2000 forsøgte ensemblet sig med et internationalt sommer-akademi for unge træblæsere og hornister.
Under ledelse af ensemblets kunstneriske rådgiver, klarinettisten Murray Khouri, lykkedes det at få skabt et intenst forløb der i den grad udnyttede Fuglsangs muligheder for fordybelse og kunstnerisk inspiration. Den engelske oboist Gordon Hunt blev indskrevet som assisterende instruktør ved siden af ensemblets musikere.
Succesen blev gentaget året efter, hvor forløbet ligeledes afsluttedes med en koncert i Tivolis Koncertsal.
Endnu en stort anlagt og oversøisk turné fandt sted i 1999.
Den nystiftede "Forening for Dansk-Argentinsk Kulturudveksling" var en af hovedkræfterne bag projektet.
Nye danske værker af bl.a. Niels Rosing-Schow og Peter Bruun blev blev præsenteret ved en række koncerter i det store land - ikke mindst i det berømte "Teatro Colon" i Buenos Aires. Tangomusikken blev udforsket og flere væsentlige og tætte bånd mellem ensemblet og argentinske musikere og komponister blev knyttet.
I 1997 lykkedes det ensemblets daværende leder, Finn Hansen, at få forhandlet en aftale på plads med Det Classenske Fideicommis om at Storstrøms Kammerensemble kunne etablere sig i den historiske Fuglsang Herregaard - det var med al respekt noget af en opgradering fra de hidtidige kælderlokaler på Nykøbing Falster Musikskole... Ensemblets administration fik til huse i Herregaardens østlige fløj og ensemblet og dets musikere fik glæde og kunstnerisk inspiration af at prøve og afholde koncerter i den nyligt renoverede og meget smukke musiksal. En ny æra var indledt.
Ensemblet blev i 1996 tildelt den prestigefyldte "Musikanmelderringens Kunstnerpris". Modtagelsen fandt sted ved en koncert i Tivolis koncertsal, hvor et nykomponeret værk af komponisten Niels Marthinsen fik sin uropførelse med ensemblet som solister foran Sjællands Symfoniorkester.
"Venderne på Lolland" i Ravnsborg Bakker - og samarbejde med Ole Buck
Med "Venderne på Lolland" blev endnu et egnsspil en realitet, stemningsfuldt henlagt til de smukke Ravnsborg Bakker på Nordlolland og i samarbejde med Nørregadeteatret i Maribo og komponisten Ole Buck. Ensemblet havde 3 år forinden indledt et selv i dag (2021) velfungerende samarbejde med Ole Buck der over en årrække komponerede sine "Landskaber" til ensemblet.
Denne den anden udvidelse af ensemblet skulle oprindeligt have betydet to muskere mere. Men man enedes med de tilskudsgivende myndigheder om en model, hvor der nu blev en ansat en fagottist, og de resterende midler så skulle anvendes til skiftende gæstemusikere.
Takket være gode kontakter til det australske musikliv gennem ensemblets trompetist Paul Terracini lykkedes det at få stablet en nærmest spektakulær turné til Australien (med Pauls bror, sangeren Lyndon Terracini som solist) på benene i forsommeren 1993. Ensemblet spillede først i Den Danske Kirke i Singapore, og gav derefter koncerter i Brisbane og langs den australske østkyst. Turnéen afsluttedes med en koncert i Sydney Opera House.
I den oprindelige konstellation bestod ensemblet af 6 musikere, men det var fra starten planen, at der skulle to udvidelser á 2 musikere til i de kommende år. Den første udvidelse skete så i efteråret 1992, hvor violin og bratsch kom til. Ensemblets repertoiremuligheder blev hermed ganske væsentligt forøgede.
I sommeren 1992 indledte Storstrøms Kammerensemble (som nu var det officielle navn) et samarbejde - der skulle vise sig at være ualmindeligt langtidsholdbart - med Egnsteatret Masken. Egnsspillet/folkeoperaen "Drømte mig en drøm" blev en stor succes ikke mindst takket være en stor flok utrættelige frivillige både på og bag scenen. Kim Helweg havde komponeret musikken. Der var en ganske særlig stemning under forestillingen den aften, da Danmark spillede finale om Europamesterskabet i fodbold...!.
1. maj 1991 oprettedes "Basisensemblet i Storstrøms Amt".
Komponisten og dirigenten Svend Aaquist var blevet ansat som kunstnerisk og administrativ leder af ensemblet, og havde allerede påbegyndt dette arbejde noget tid før musikerne startede. Straks efter nogle intense indledende møder i privaten hos Svend Aaquist begyndte det egentlige musikalske prøvearbejde.
Ensemblet var så priviligeret at have fået stillet prøvelokale til rådighed i underetagen på Musikskolen i Nykøbing Falster. Centralbiblioteket i byen havde endvidere et mindre kontorlokale i overskud, som fungerede som administrationslokale for ensemblet de første seks år. Den første offentlige koncert fandt sted i salen på biblioteket få uger senere.
I alt seks musikerstillinger blev slået op i dagbladene, men instrumenterne var højst utraditionelt ikke specificeret - alle kunne søge, også harpenister. 1. runde af konkurrencen blev afholdt solistisk, opdelt i instrumentgrupper, og 2. runde var forbeholdt kammermusik.
Vi benytter cookies for at kunne levere den optimale brugeroplevelse på hjemmesiden.
Funktionsdygtig Altid aktiv
Den tekniske lagring eller adgang er strengt nødvendig med det legitime formål at muliggøre brugen af en specifik tjeneste, som abonnenten eller brugeren udtrykkeligt har anmodet om, eller udelukkende med det formål at overføre en kommunikation via et elektronisk kommunikationsnet.
Præferencer
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for det legitime formål at lagre præferencer, som abonnenten eller brugeren ikke har anmodet om.
Statistikker
Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til statistiske formål.Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til anonyme statistiske formål. Uden en stævning, frivillig overholdelse fra din internetudbyders side eller yderligere optegnelser fra en tredjepart kan oplysninger, der er gemt eller hentet til dette formål alene, normalt ikke bruges til at identificere dig.
Marketing
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for at oprette brugerprofiler med henblik på at sende reklamer eller for at spore brugeren på et websted eller på tværs af flere websteder med henblik på lignende markedsføringsformål.